Sulkapallo lajina

Sulkis4_ID-10095767

Moni saattaa tuntea sulkapallon ainoastaan mökki- ja pihapelinä, sillä sulkapallon urheilumuotoa harrastetaan ainoastaan sisätiloissa oikealla sulkapallokentällä. Sulkapallon syntyhistoria on 1700-luvun Britannian Intiassa ja kansainvälinen sulkapalloliitto on perustettu vuonna 1934. Vuodesta 1992 sulkapallo on ollut olympialaji viitenä pelimuotona, jotka ovat miesten ja naisten kaksinpeli ja nelinpeli sekä sekanelinpeli. Aasiassa sulkapallo on äärimmäisen suosittua ja parhaat sulkapalloilijat Euroopan jalkapallotähtiin verrattavia kansallissankareita. Euroopan maista merkittävää kansainvälistä sulkapallomainetta on onnistunut niittämään ainoastaan Tanska. Suomen sulkapallohistoriasta kirjoittaa Sulkapalloliitto.

Sulkapalloa harrastetaan urheiluhalleissa, jotka vuokraavat käyttöön sulkapallokenttiä. Sulkapallossa sovelletaan sulkapallon sääntöjä. Pelaamiseen tarvitaan seuraavat varusteet:

  • Sulkapallomaila, joita myydään urheiluvälineliikkeissä. Pihapeleiksi myytävät mailat eivät sovellu sulkapallourheiluun. Mailat ja niiden jännittäminen on helposti edullisinta hankkia urheiluhalleilta tai seuran kautta.
  • Vaaleapohjaiset sisäpelikengät, joissa ei ole tukikorotuksia kannassa ja sivulla. Juoksukengissä pelaaminen on hyvin vaarallista jalalle. Urheiluhallit myyvät myös pelikenkiä.
  • T-paita ja shortsit/urheiluhame. Verkkareissa pelatessa tulee liian kuuma, mikä haittaa peliä. Viralliset sulkapallovaatteet ovat samat kuin tenniksessä.
  • Sulkapalloa pelataan aitosulkaisella kuudestatoista hanhensulasta valmistetulla sulkapallolla, joita myydään urheiluliikkeissä ja (edullisemmin) sulkapallohalleissa. Lajia voi harjoitella muovisella pallolla, joka tulee halvemmaksi, mutta lentää eri tavalla kuin aito sulkapallo.
  • Mikäli pelataan pidempään kuin 1-2 tuntia, on syytä varata mukaan hiilihydraattipitoista syötävää tai juotavaa. Ennen peliä ja pelin jälkeen kannattaa nauttia proteiinipitoista ruokaa.

HanSu antaa jäsenilleen mielellään tietoa, ohjeita ja vihjeitä koskien varusteita ja kaikkia sulkapallon käytännön toimia. Kysy rohkeasti!

Sulkapallon aloituskynnys on matala, sillä pallon saa verkon yli hyvin vähällä harjoittelulla, ja oman tasoisen pelikaverin kanssa hauskaa pääsee pitämään nopeasti, mikäli omaa normaalin koordinaation ja näkee. Mutta tosissaan pelattaessa sulkapallo on äärimmäisen haastava laji niin fyysisesti kuin teknisesti, ja tätä eivät usein tiedä sellaiset, jotka eivät ole seuranneet sulkapallo-ottelua vierestä. Sulkapallossa liikutaan hyppyaskelein ja vaihdetaan jatkuvasti suuntaa, ja pallorallien välissä ei ole sallittua levätä. Liikuntamuoto käy yksiin H.I.I.T. (High Intensity Interval Training) -harjoittelumuodon kanssa, missä toistetaan vuorotellen maksimitehoista liikuntaa ja lyhyttä lepohetkeä. Tähän liikuntatyyppiin tottumaton kuluttaa hyvin nopeasti voimansa loppuun, ja huomaa, että pelissä tulee hiki kuin saunassa. Sulkapallossa tarvitaan kaikkia kehon voimavaroja: nopeutta, räjähtävää voimaa, ketteryyttä, koordinaatiota ja kestävyyttä, mutta samanaikaisesti taktista pelisilmää, psykologista silmää, itsekontrollia ja oikeaoppista tekniikkaa. Sulkapallon taitava pelaaminen vaatii samanaikaisesti rajua voimankäyttöä kehon äärirajoilla, mutta toisaalta hyvin hienovaraista mailatyöskentelyä, ja tämän ylläpitämiseksi vaaditaan keskittynyttä mielenhallintaa.